Mojstri domačih klobas in salam
Ljubiteljski izdelovalci suhih mesnin so tudi letos preverili svoje salame in klobase na jubilejnem, že desetem ocenjevanju, ki ga je na Vrheh pripravila sežanska kmetijsko svetovalna služba novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda v sodelovanju z Društvom turizma na kmetijah Fraska.
Kakovost suhih mesnin postaka vse boljša tudi po zaslug
ocenjevanj. Foto: Olga Knez
VRABČE
>Desetčlanska strokovna komisija je imela polne roke dela, saj je na ocenjevanje letos prispelo rekordnih 67 suhih mesnin iz vse Primorske. Klobase so bile iz prašičjega mesa, salame pa tudi iz govejega in divjačinskega (jelen, damjak, žrebiček, divji prašič), nekaj posebnega pa je bila svinjska klobasa z dodatki zelišč, ki jih je na kraški gmajni in vrtovih nabrala sežanska zeliščarka Jadranka Jerina.
Po besedah vodje komisije Srečka Horvata so bili vzorci večinoma zelo dobri, “nekaj napak se je pojavilo zaradi presuhega podnebja v zadnjem obdobju sušenja.” Izdelki so bili po njegovih besedah večinoma lepo narejeni, meso lepo odbrano in na prerezu lepega videza, na zunaj skoraj brez napak.
Podelili so 22 srebrnih, 17 zlatih ter 12 bronastih priznanj. Posebni zahvali za 10-letno delo pa sta prejela Slavko Može, idejni vodja prireditve, in Božo Škapin, ki nudi prostore in pomoč pri organizaciji ocenjevanja. Atrakcija tokratnega ocenjevanja je bila skoraj meter in pol dolga salama, ki sta jo pripravila Mirko in Dušan Ukmar iz Zgornje Branice, za prihodnje leto pa sta napovedala še večjo. Letos se jima je namreč med izdelavo pretrgalo črevo,
Ocenjevanja podpirajo tudi vse štiri kraško-brkinske občine. V okviru strokovnih izobraževanj bo kmetijsko svetovalna služba letos organizirala še strokovno ekskurzijo v italijanski San Daniele del Friuli, ki se je na svetovnem zemljevidu kulinarike znašlo prav zaradi slovesa pršutov. Ogledali si bodo tudi prašičjo farmo s pridelavo pršutov in pršutarno. AS, OK