Božič dvakrat premagal Savška

Tacen je bil konec tedna prizorišče evropskega pokala v slalomu na divjih vodah. Tako na sobotnem kot na nedeljskem tekmovanju je kanuist Soških elektrarn Luka Božič premagal konkurenta za Pariz 2024 Benjamina Savška, a najpomembnejše tekme za vstop na olimpijske igre šele prihajajo.

Luka Božič je v soboto ugnal vse tekmece, v nedeljo pa je bil 
tretji. Foto: Jure Lenarčič
Luka Božič je v soboto ugnal vse tekmece, v nedeljo pa je bil tretji. Foto: Jure Lenarčič

TACEN > Kajakaški center Tacen in Kajakaška zveza Slovenije sta z organizacijo evropskega pokala na sveže obnovljenem kajakaškem stadionu pripravila generalko pred majskim evropskim prvenstvom na tem prizorišču, ki je bilo močno poškodovano po lanskih poplavah. Kaže, da so organizatorji - vsaj kar zadeva najbolj nujna dela - dobili zahtevno bitko s časom.

Brzice Save v Tacnu so bile obenem tudi prizorišče prvega dela izbirnih tekem za sestavo slovenske slalomske reprezentance za evropsko prvenstvo in svetovni pokal. V njej imajo sicer mesto že zagotovljeno Peter Kauzer, Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar, Benjamin Savšek in edini primorski predstavnik, kanuist Luka Božič, pred katerim pa je še interni kvalifikacijski dvoboj z Ljubljančanom Savškom za edino prosto mesto v tekmovanju kanuistov na olimpijskih igrah. Končne odločitve o sestavi reprezentanc bodo padle v nedeljo po mednarodnem slalomu v Bratislavi, boj za olimpijsko mesto med Savškom in Božičem pa bo zaključen šele 9. junija - po evropskem prvenstvu in po prvem delu tekem svetovnega pokala.

Sobota je prinesla zmagi slovenskih kanuistov. V moški konkurenci se je veselil član Soških elektrarn Luka Božič, med dekleti pa je bila najhitrejša domačinka Lea Novak. Božič je bil v izvrstni konkurenci, skoraj na ravni svetovnega pokala - kar za tri sekunde hitrejši od srebrnega Italijana Raffaella Ivaldija. Tretji je bil Slovak Matej Benuš. Olimpijski zmagovalec Benjamin Savšek je zasedel peto mesto, šesti pa je bil naslednji član Soških elektrarn, Nejc Polenčič. V kajakaški konkurenci Slovenci v soboto niso segli med najboljše tri

Na nedeljski tekmi je med kanuisti slavil Ljubljančan Žiga Lin Hočevar pred Benušem in Božičem. Savšek je bil šele šesti. Med kajakaši so se na vrhu lestvice zvrstili Lan Tominc (Nivo Celje), Italijan Giovanni de Gennaro in član Soških elektrarn Tine Kancler, ki je za las prehitel favorita Petra Kauzerja. Med kanuistkami in kajakašicami v nedeljo ni bilo primorskih finalistk, a so se vsaj Slovenke v močni konkurenci dobro odrezale. Med kajakašicami je bila najhitrejša domačinka Eva Terčelj, med kanuistkami pa je drugi čas postavila članica tacenskega kluba Lea Novak. Hitrejša je bila le Italijanka Elena Borghi.


Najbolj brano