Kako na plažo?

Če bi pisala pred dopustom, bi bil verjetno tokratni članek o tem, kaj vse potrebujemo na plaži, bistveno drugačen, kot je.

Najstniška oprava za na plažo: 
brisača, očala in pokrivalo.
Najstniška oprava za na plažo: brisača, očala in pokrivalo. 

Sedim na terasi male obmorske hišice na Visu. Vse je tiho, mirno in spokojno. Rahla sapica mi da vedeti, da je morje le tri metre stran od stola, na katerem sedim. Črički pridno vadijo svojo vižo, jaz spreminjam tekst v glavi in vzporedno tipkam in zapisujem ugotovljeno.

To, da so kovčki tako ali tako vedno prepolni, kadar se kam odpravimo, že vemo. Kot tudi to, da je naša prtljaga glede na različne tipe dopusta pač različna. Sploh, če se na dopust odpravljamo sami ali z družino. Prav tako je pomembno, ali dopustujemo v hotelu ali apartmaju, plujemo z jadrnico ali pa gremo na kampiranje.

Na počitnice z otroki

Ko počitnikuješ z otroki, je fokus na otroških zadevah. Oblačil za male zvedavčke mora biti raje več kot manj, še posebej če se vaš dveletnik odvaja od pleničk. Raznih plastičnih drobnarij, kot so vodne pištole, kanglice in lopatke, rokavčki, plavalni obroči, maske, plavutke in blazine, je običajno za cel plastični zaboj. In ja, vse to smo starši pripravljeni vlačiti s seboj na plažo, samo da našim otrokom ne bo dolgčas. Proti koncu dopusta sicer običajno ugotovimo, da so njihova priljubljena igrača prekrasni beli kamni, ki jih otroci sami privlečejo iz morja ali pa jih pobirajo kar na plaži in iz njih gradijo namišljene gradove in bunkerje.

Za mojo deklico, ki je v zametkih pubertete, je prtljaga bistveno drugačna. Oblačilca, ki bolj zakrivajo kot odkrivajo. Kratke hlačke, ki niso prekratke, so lahko potiskane z mornarskim vzorcem, živopisane, pa vendarle ne prekičaste. Če si ta moja najstnica zaželi tuniko ali oblekico za čez kopalke, si izposodi kar mojo majico s kratkimi rokavi in moram priznati, da ji lepo pristoji. Kopalke, ki morajo biti v kompletu ali pa se vsaj barvno ujemati z zgornjim in spodnjim delom, so bistvenega pomena. Ni vse dovolj dobro, ker ima ta moja punca občutek, da jo preveč stisnejo ali pa preveč poudarijo obline, ki so komajda opazne.

Jutro začne v kopalnici in je s krtačo v roki kar lep čas pred ogledalom. Kodraste lase počeše in spne v trdno figo ali kito in bog ne daj, da ji kakšen kodrček uide ven.

Ženske smo rade urejene tudi na plaži

Kaj pa mi, odrasli? Kopalke, brisače, sončna očala in zaščitni klobuk. Več ne potrebujem. Če mi uspe, si nadenem še kakšno preprosto oblekico, sicer pa iz počitniške hišice odvihram kar v kopalkah. Kje so tisti časi, ko sem skrbela samo zase? Ko sem pazila, da je bil moj videz popoln in stilsko dovršen? (smeh)

Vsekakor je bil kovček bistveno večji in bolj poln. Športna oblačila so bila obvezno v njem. Ponavadi dvoje kratkih tekaških hlač, dva topa, par nogavic in tekaške superge. Vsak tretji dan sem vse skupaj na roke oprala, da je bilo sveže in dišeče.

Od dnevnih oblačil niso manjkale lahkotne oblekice, tunike in seveda kratke hlače, h katerim sem obvezno oblekla kopalke, ki so se ujemale z barvo hlač. Kapa s šiltom se mi je zdela kulska, klobuk elegantnejši. Obuta sem bila v natikače živih ali pa umirjenih barv. Med “obvezno opremo” je sodil še velik cekar, v katerem sem nosila ogromno brisačo, kremo s faktorjem in steklenico vode. Knjiga, ki je bila v poletnem času moja stalna spremljevalka, je odromala z menoj na plažo kar v rokah. Kopalk si nisem nikoli preoblačila.

Mokre so se na meni posušile. Je bilo bolj frajersko ... Morebiti sem si čez kopalke oblekla oprijeto majico z dolgimi rokavi iz lajkre. Ta me je ščitila pred močnim opoldanskim soncem in ponavadi me je pospremila, ko sem s prijateljicami srkala limonado v lokalčkih ob plaži.

Vsekakor je bilo časa na pretek. Lasje so bili vedno skrbno počesani v kito, naoljeni s kakšno dišečo in zaščitno zadevo za lase. Po sončenju sem si ponavadi telo namazala kar z domačim orehovim oljem. Kožo je primerno nahranilo in poudarilo zagorelost. Olje se je hitro vpijalo in zato ni nikoli puščalo madežev na oblačilih.

Moškim je laže

Pri moških je vse skupaj laže. Čez dan brilirajo v kopalkah, ki jih kaj hitro lahko zamenjaš tudi za kratke hlače. Če gredo na pijačo, si oblečejo (če se jim da, seveda) majico s kratkimi rokavi, ki ni nujno, da je enobarvna ali da se barvno ujema s kopalkami. Kapa s šiltom je obvezni dodatek, pa kakšna odštekana sončna očala z barvnimi stekli.

Kratkim hlačam se ne odpovejo niti v večernih urah. Raje izpustijo druženje v restavracijah, kjer zahtevajo dolge hlače in zaprte čevlje. Ne, ne, oni pa tega že ne bodo upoštevali.

Privoščijo si raje sardele na žaru in s telirano srajco, ki ima privihane rokave in v kateri so videti zapeljivi in urejeni. Vam povem: nonšalantnost, ki jim jo zavida skoraj vsaka ženska!

Metka Albreht


Najbolj brano