Ali tesnoba zaradi odvzema telefona obstaja? Pa še kako!

Občutek je znan: mobilni telefon ste pozabili doma in objamejo vas občutki tesnobe, kot bi bila presekana vaša povezava s svetom. Fobija te vrste v enaki meri prizadene odrasle in mladostnike, so po pisanju britanskega Guardiana minuli teden ugotovili raziskovalci iz Hong Konga.

Mladi so po vseh raziskavah tista družbena skupina, ki se 
brez mobilnih telefonov počuti najbolj izgubljeno. Foto: Pixabay.com
Mladi so po vseh raziskavah tista družbena skupina, ki se brez mobilnih telefonov počuti najbolj izgubljeno. Foto: Pixabay.com

Raziskovalci so v študiji ugotovili, da so najbolj prizadeti tisti, ki imajo telefone ne le za komuniciranje, pač pa v prvi vrsti za shranjevanje in dostop do osebnih spominov. Ko so jih vprašali, kaj občutijo brez telefona, so najpogosteje omenili besedo “bolečina” in “osamljenost”. Med drugim so udeleženci v raziskavi pogosto tožili zaradi bolečin v vratu.

“Ugotovili smo, da vprašani pametne telefone dojemajo kot podaljšek lastnega telesa, na katere se navežejo,” je povedal eden od soavtorjev raziskave Kim Ki Joon. “Ob ločitvi od telefonov jih tako preveva občutek nelagodja in tesnobe.” Ločena ameriška raziskava je po drugi strani dokazala, da odvzem telefona vodi v višji srčni utrip in povišan krvni tlak.

Vprašanje je torej na dlani: lahko odvzem mobilnega telefona v resnici povzroči tesnobo? Psiholog Mark Griffiths z Univerze Nottingham Trent pravi, da je ključno tisto, kar je na telefonu, ne aparat sam po sebi. Gre torej za strah pred tem, da posameznik zamudi kaj pomembnega ali zanimivega. V angleščini se je za ta pojav uveljavil akronim FOMO (iz fraze Fear of Missing Out, strah pred tem, da nam kaj uide).

“Ljudje telefonov ne uporabljajo več le za pogovarjanje. Sodobni telefoni predstavljajo posameznikovo povezavo s svetovnim spletom, prek katerih upravljajo številne vidike lastnih življenj,” pravi Griffiths. “Najstnike bi od telefonov lahko ločili le s kirurškim posegom, kajti njihovo celotno družabno življenje je skoncentrirano v tej mali napravi.”

Prav za najstnike je FOMO najhujša tegoba. Če ne morejo slediti vsemu, kar se dogaja na snapchatu ali instagramu, jih zajame panika, saj ne vedo, kaj se dogaja v njihovem svetu. “Je pa res tudi, da se zelo hitro prilagodijo, če na počitnicah ni spletne povezave,” pomirja Griffiths.

Odvisnost in tesnobo lahko zmanjša že odločitev, da telefon odložimo, ko smo doma. Griffiths med najmočnejšimi znaki, da gre za odvisnost od telefona, omenja močno vlogo, ki jo naprava igra v posameznikovem življenju, vse večja količina časa, ki jo porabimo ob uporabi telefona, motnje ob odvzemu naprave ter uporaba za sprostitev ali vznemirjenje. A ste lahko mirni: le redki posamezniki izpolnjujejo vse te kriterije. Čeprav je po drugi strani res, da ima vsak od nas izkušnjo s katerim od navedenih “simptomov”.

NR


Najbolj brano