Načrtno v boj z rakom

Redno samopregledovanje dojk in mod, posvet z zdravnikom ob vsaki spremembi na telesu in koži, udeležba v programih Dora, Zora in Svit, je le nekaj obvez posameznikov, da bi ostali zdravi.

Jadranka Vrh Jermančič  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Jadranka Vrh Jermančič  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Gre za dolžnosti vsakega posameznika, pravi zdravnica Jadranka Vrh Jermančič iz izolske bolnišnice, hkrati strokovna vodja skupine za samopomoč in podpredsednica Obalnega društva za boj proti raku. Naštela jih je v predavanju pred programsko volilno skupščino društva. Izpostavila je paleto prizadevanj, ki potekajo v sklopu zdravstvene politike na državni ravni, pa tudi v Zvezi društev za boj proti raku, katere del je obalno društvo.

Opozarja na dobro zastavljen nacionalni program obvladovanja raka za obdobje med leti 2017 in 2022. Njegovi temeljni cilji so čim prejšnje oziroma zgodnje odkrivanje vseh oblik raka, čim prejšnje zdravljenje in kakovostna oskrba teh bolnikov. Program vsebuje analizo in plan kadrov, oblikovanje mreže onkoloških centrov, opredeljuje nadzor kakovosti kliničnih registrov, načrtovanje prvega zdravljenja in multidisciplinarne konzilije. Omenja še smernice in prednostne napotitve ob sumu na raka, na naloge, povezane z upočasnitvijo pojavnosti raka, kar bi izboljšalo preživetje rakavih bolnikov. “Celostna rehabilitacija je prav tako ena izmed strokovno domišljenih nalog, program pa zajema tudi kakovostno paliativno oskrbo, kar zdaj še šepa,” dodaja.

Na volilni skupščini Obalnega društva za boj proti raku so za predsednika znova izvolili Andreja Cöra, za podpredsednico pa Jadranko Vrh Jermančič.

V Sloveniji za rakom vsako leto po strokovni oceni na novo zboli približno 13.317 ljudi, umre pa jih več kot šest tisoč. “Rak postaja ena najbolj razširjenih bolezni, zato moramo vsi - od države do vsakega posebej - okrepiti preventivo, gojiti zdrav življenjski slog in ob vsaki sumljivi spremembi obiskati zdravnika. Kar 40 odstotkov primerov raka bi lahko preprečili z zdravim življenjskim slogom. Nujno moramo redno hoditi na preglede in se ob prejemu povabila nacionalnih preventivnih programov za zgodnje odkrivanje - Zore, Dore in Svita, odzvati. Le tako lahko bolezen odkrijejo, celo že v predrakavi fazi, ko je ozdravljiva,” poziva zdravnica. Tudi s cepljenjem otrok proti hepatitisu B (novorojenčki) in deklic proti HPV virusom se nekatere oblike raka pri njih kasneje ne bi pojavile.

Letos bo skupina za samopomoč v tem društvu praznovala dvajseto obletnico delovanja. “Ob dejstvu, da nekatere po operaciji dočakajo ne le deset mesecev, temveč deset in še več let, začenjam verjeti, da je to hudo bolezen mogoče preživeti,” pravi. JA


Najbolj brano