Maribor odpira vikend derbijev

Znanih je vseh 32 udeležencev svetovnega prvenstva v nogometu. Žreb bo 1. decembra, dotlej pa se bo pozornost preusmerila na klubsko sceno, ki že ta konec tedna na evropskih zelenicah ponuja vrsto zanimivih obračunov.

Se bo na prvenstvenem obračunu med  Mariborom in Olimpijo poleg že tradicionalnega ognjemeta na tribunah iskrilo 
tudi na igrišču? Foto: STA
Se bo na prvenstvenem obračunu med Mariborom in Olimpijo poleg že tradicionalnega ognjemeta na tribunah iskrilo tudi na igrišču? Foto: STA

NOVA GORICA >Konec tedna bo v znamenju (mestnih) derbijev. Pri nas bo v središču pozornosti nocojšnji dvoboj Maribora in Olimpije. Moštvi sta točkovno poravnani in čeprav so do konca jesenskega dela še štirje krogi, bi lahko bil drevišnji obračun v Ljudskem vrtu tudi prelomen. Pod drobnogledom bo zlasti odziv Maribora po pokalni zaušnici. Zlatko Zahović je tako kot po polomu z Liverpoolom prevzel vlogo strelovoda in hotel odvzeti težo porazu z 0:3. Hkrati je tudi pred prvenstvenim obračunom želel zmanjšati pritisk na ekipo in igralce, ki imajo za sabo naporen prvi del sezone. Kronali so ga s prebojem v ligo prvakov, ki jo bodo nadaljevali v torek z gostovanjem v Moskvi, kjer bi z morebitno senzacionalno zmago proti Spartaku še ohranili upe za evropsko pomlad.

Glavna skrb za vijoličaste pa vendarle ostaja domače prvenstvo, kjer Olimpija kaže vse večjo zanesljivost v obrambnem delu igre. Če gre soditi po prvem ligaškem dvoboju v Stožicah, ki se je končal brez golov, in razvoju dogodkov na pokalni tekmi, v kateri je tehtnico na stran Ljubljančanov nagnil spodrsljaj Matka Obradovića,utegneta preudaren pristop trenerjev Igorja Biščana in Darka Milaniča zamajati le kakšen posamični preblisk ali napaka. Po pokalnem obračunu, ki ga je sodil Koprčan Roberto Ponis, bo pravico na dvoboju med Mariborčani in Ljubljančani spet delil Primorec, Matej Jug iz Čiginja.

Z domačo zmago 2:0 nad Novo Zelandijo se je po 35. letih kot zadnji iz dodatnih kvalifikacijah na svetovno prvenstvo uvrstil Peru. Dokončno je znana tudi sestava jakostnih bobnov pred žrebom štiričlanskih skupin v Rusiji.

> 1. boben: Rusija, Nemčija, Brazilija, Portugalska, Argentina, Belgija, Poljska, Francija.

> 2. boben: Španija, Švica, Anglija, Kolumbija, Mehika, Urugvaj, Hrvaška, Peru.

> 3. boben: Danska, Islandija, Kostarika, Švedska, Tunizija, Egipt, Senegal, Iran.

> 4. boben: Srbija, Nigerija, Avstralija, Japonska, Maroko, Panama, Južna Koreja, Savdska Arabija.

Pestro bo tudi na evropskih zelenicah. Privrženci italijanskega prvenstva bodo po reprezentančnem polomu že v svojem klubskem filmu. V serie A se bo med seboj pomerilo šest od prvih sedmih moštev na lestvici. Jutri bo vroče predvsem na italijanskem jugu. Z derbijem prestolnice bosta 13. krog odprla soseda na lestvici Roma in Lazio, sobotni spored pa bo zaokrožil obračun vodilnega Napolija in Milana, ki v uvodnem delu sezone zaman lovi točke proti prvokategornikom.

V nedeljo serijske prvake iz Juventusa čaka gostovanje pri igrivi Sampdoriji, v večernem sporedu pa bosta Josip Iličić in Jasmin Kurtić z Atalanto na San Siru poskušala zagreniti življenje še neporaženemu Interju in nekdanjemu reprezentančnemu soborcu Samirju Handanoviću. Nemara bo imel jutri še več dela njegov naslednik v vratih slovenske izbrane vrste Jan Oblak, ki bo poskušal zaustaviti nalete Cristiana Ronalda in soigralcev. Atletico in Real sta si priigrala že zajeten zaostanek za Barcelono, v derbi 12. kroga španskega prvenstva pa gresta z enakim izhodiščem, z osmimi točkami primanjkljaja za vodilnimi Katalonci.

Že jutri po kosilu pa se obeta posladek v angleškem prvenstvu. Za uvod v 12. krog Premier League se bosta pomerila najbolj zagrizena londonska tekmeca Arsenal in Tottenham, ki sta praktično soseda v severnem predelu mesta. Topničarji Arsena Wengerja potrebujejo zmago, a zdi se, da ima s Harryjem Kanom, Dele Allijem in Christianom Eriksnom močnejše topništvo Mauricio Pochettino.


Najbolj brano