Športnica leta KZS je Ponomarenko Janićeva

Kajakaška zveza Slovenije se je na vsakoletni prireditvi Kajakaš leta spomnila na številne uspehe iztekajočega se leta 2017 ter nagradila najboljše tekmovalke in tekmovalce pretekle sezone. Najboljša športnica leta po izboru KZS je Špela Ponomarenko Janić, najboljši športnik pa Benjamin Savšek.

Najboljša športnica leta po izboru KZS je Špela Ponomarenko Janić Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Najboljša športnica leta po izboru KZS je Špela Ponomarenko Janić Foto: Kajakaška zveza Slovenije

LJUBLJANA > Sezona je bila znova uspešna, saj je kar 29 tekmovalk in tekmovalcev osvojilo vsaj eno kolajno na svetovnem ali evropskem prvenstvu (v konkurenci članov, mlajših članov ali mladincev) oziroma na tekmah svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah ter slalomu in spustu na divjih vodah.

Dobitnika najvišjih priznanj KZS 2017 nista presenetljiva. Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić ima za seboj sanjsko sezono. Na prav vsaki tekmi, na kateri je nastopila, je osvojila kolajno, od tega po dve na evropskem in svetovnem prvenstvu, najboljša pa je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

S svetovnega prvenstva na Češkem se je vrnila z bronasto kolajno, ki jo je priveslala v kajakaškem dvojcu skupaj z Anjo Osterman na 500-metrski razdalji, ter bronom s posamične tekme na 200 metrov, z Ostermanovo sta bili v K2 500 metrov srebrni na EP v Bolgariji, na istem prvenstvu pa je v K1 200 metrov osvojila bron. Poleg tega je na svetovnih pokalih priveslala še do štirih srebrnih in ene bronaste kolajne, kar ji je v skupnem seštevku prineslo končno zmago.

Na vrhu je sezono zaključil tudi kanuist Benjamin Savšek. Najboljši športnik leta po izboru KZS je namreč na svetovnem prvenstvu v Franciji priveslal do zlate kolajne in naslova svetovnega prvaka ter se tako še s četrtega zaporednega članskega SP vrnil s kolajno. Leta 2013 je bil v Pragi bronast v posamični konkurenci kanuistov, v letih 2014 in 2015 je osvojil srebro, leta 2016 pa svetovno prvenstvo zaradi olimpijskih iger ni bilo organizirano. Poleg tega je letos na domačem EP v Ljubljani skupaj z Anžetom Berčičem in Luko Božičem osvojil bron na ekipni tekmi, posamično je bil četrti, zmagal je na tekmi svetovnega pokala v Španiji, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa sezono zaključil na drugem mestu.

Ponomarenko Janićeva je bila izbrana tudi za najboljšo športnico na mirnih vodah, najboljši športnik na divjih vodah pa je Benjamin Savšek. Najboljši mladinec leta je postal Tine Kancler, ki je avgusta v Nemčiji priveslal do naslova mladinskega evropskega prvaka v slalomu na divjih vodah, najboljša tekmovalka na divjih vodah v sezoni 2017 je Urša Kragelj, najboljši tekmovalec na mirnih vodah pa je postal Jošt Zakrajšek.

Priznanja za osvojitev kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih v konkurenci mladincev, mlajših članov in članov so dobili že prej omenjeni Ponomarenko Janićeva, Savšek, Kragljeva in Kancler, poleg njih pa še Ostermanova, Peter Kauzer, Anže Urankar, Vid Debeljak, Nejc Žnidarčič, Žan Jakše, Martin Srabotnik, Blaž Cof, Simon Oven, Ajda Novak, Eva Terčelj, Luka Božič, Anže Berčič, Luka Žganjar, Simon Hočevar, Maks Frančeškin, Nina Bizjak, Alja Kozorog, Lea Novak, Vid Kuder Marušič, Tim Novak, Vid Oštrbenk, Matic Firm in Vid Svetina.

Bronasti plaketi za trenerske dosežke sta prejela Jože Vidmar, Savškov trener, in Stjepan Janić, trener Ponomarenko Janićeve in Ostermanove, srebrno plaketo za dolgoletno uspešno trenersko delo v spustu na divjih vodah pa je prejel Srečko Masle.

Posthumno se je Kajakaška zveza Slovenije za več kot 20-letno sodelovanje zahvalila tudi novinarju Borutu Perku, dolgoletnemu uredniku revije Kajakaške zveze Slovenije, ki se je nepričakovano in prehitro poslovil letos poleti.


Najbolj brano