V morju pri Izoli odkrili naropane dragocenosti

“Počakaj na večer in zaupal ti bom veliko skrivnost o čisto pravem zakladu, takem, ki še vedno leži v morju. In to pri nas,” je nono prišepnil svojemu vnuku Svitu, ki je bil prepričan, da zakladov pri nas ni oziroma da ne živi v pravem času, da bi jih lahko iskali in tudi našli.

Robert Šabec:   $@  Štiriperesna deteljica in 
zaklad z ladje Rex
Ilustriral: Martin Zelenko Poles
Založba Mladika, 2023
63 strani, 15 evrov
Robert Šabec: $@ Štiriperesna deteljica in zaklad z ladje Rex Ilustriral: Martin Zelenko Poles Založba Mladika, 2023 63 strani, 15 evrov 

Boljšega začetka šolskih počitnic, ki jih je rad preživljal pri svojem nonotu v Izoli, si mladenič ne bi mogel niti zamisliti. Nono mu je povedal zgodbo o veličastni in sijajni čezoceanski ladji Rex, najhitrejši ladji svojega časa, ki je leta 1933 razdaljo med Gibraltarjem in New Yorkom preplula v manj kot petih dneh. Med drugo svetovno vojno je potonila v slovenskem morju, nedaleč od Kopra in Izole, s svojim zakladom vred.

Štiriperesna deteljica gre pogumno v akcijo

Seveda je o tem, kar je izvedel, Svit brž obvestil svoje zveste prijatelje - Samota, Petjo in Zoro, člane štiriperesne deteljice, kot so jih imenovali v šoli, saj venomer tiščijo glave skupaj in sploh skupaj počnejo vse reči. Medtem ko se ostali člani dolgočasijo doma v vroči Ljubljani, Svit načrtuje sijajen podvig: najti pod morjem skriti zaklad. Po spletu nenavadnih okoliščin se mu prijatelji kmalu pridružijo v Izoli. In njihova pustolovščina, ki bo nagradila njihov pogum in mladostno zagnanost, se lahko začne. Našli bodo zaklad in ga vrnili dedičem, potomcem v tržaškem taborišču Rižarna umorjenih ljudi za časa nacifašizma, ter postali pravi junaki.

Poklon mladostni zagnanosti

Nova mladinska knjiga pisatelja Roberta Šabca, ki je avgusta izšla pri tržaški založbi Mladika, ni samo poklon mladostni zagnanosti, tovarištvu, pravičnosti in pogumu mladih nadebudnežev, ki so na koncu zgodbe nagrajeni s čisto pravim zakladom, ampak mladega bralca na prijazen in poljuden način popelje skozi čas druge svetovne vojne in obdobje fašizma, približa pa mu tudi Izolo, morje in življenje v njem.

Kot pravi Šabec, ki živi razpet med Ljubljano in Izolo, je zgodbo o ladji Rex napisal zato, ker ima rad morje in ker svojim trem otrokom - Samotu, Svitu in Zori ter nečaku Petji rad pripoveduje zanimive, pustolovske zgodbe. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz smeri filozofija in sociologija kulture, napisal je zbirko kratke proze z naslovom Rdeča pošast (KUD Apokalipsa, 2012) ter več knjig za otroke in mladino: Prigode jamskega škrata Perkmandlca (Založništvo tržaškega tiska, 2013), Povodni mož iz reke Ljubljanice ter solata, ribe in nekaj čipk (SKC Danilo Kiš, 2016). Pri Mladiki sta izšli slikanici Brata pirata in zaklad iz Čokolandije (2017) ter Brata pirata in zaklad ladje roparice (2019). Več njegovih knjig je bilo prevedenih v tuje jezike.

Piše tudi literarne kritike za Radio Slovenija, Rai - Radio Trst A, reviji Apokalipsa in Dialogi. Kot novinar in publicist redno sodeluje s tržaškim časopisom Primorski dnevnik. Za mladinsko revijo Galeb je v letu 2014/2015 pripravil serijo zgodbic o mravljinčku Mroviju.

Knjigo Štiriperesna deteljica in zaklad z ladje Rex bogatijo ilustracije še enega Izolana, Martina Zelenka Polesa, ki je diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani iz smeri Oblikovanje vizualnih komunikacij. Že pred študijem se je ukvarjal s slikarstvom, kiparstvom, fotografijo, ilustracijo, grafiko, filmom in videom. Več let je dejaven tudi na področju glasbe in obdelovanja zvoka.


Najbolj brano