Zelo opazna vloga primorskih mojstrov v kulinaričnem vodniku Gault&Millau: dvakrat po štiri kape in tri posebna priznanja

Letošnja razglasitev najboljših in posebnih nagrajencev v ocenjevanju inšpektorjev mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau, je utrdila Primorsko kot najbolj izpostavljeno gastronomsko regijo v državi.

Najvišja priznanja Gault&Millau je prejelo tudi več Primorcev, 
najboljše ocenjena gostilna ostaja Hiša Franko Ane Roš (četrta z 
leve).  Foto: Peter Irman
Najvišja priznanja Gault&Millau je prejelo tudi več Primorcev, najboljše ocenjena gostilna ostaja Hiša Franko Ane Roš (četrta z leve).  Foto: Peter Irman

LJUBLJANA > V ljubljanskem hotelu Slon so v torek zvečer razglasili uvrstitve najboljših slovenskih gostiln v vodniku Gault&Millau in podelili najvišja letna priznanja. Bera za primorske gostince je zelo dobra. Hiša Franko kuharske mojstrice Ane Roš ostaja z 18,5 točkami od 20 možnih najbolje ocenjena slovenska gostilna, a še vedno “lovi” peto kapo, najvišje priznanje tega vodnika. Točko manj in prav tako štiri kuharske kape odličnosti ima Gostilna pri Lojzetu Tomaža Kavčiča. Več kot 17 točk ima deset gostiln, med trideseterico s tremi kapami (15 do 17 točk) pa je dvanajst primorskih.

Od sedmih posebnih letnih nagrad so šle na Primorsko tri. Chef prihodnosti je postal Ago Špacapan iz družinske gostilne v Komnu, chef tradicije pa Simo Komel iz Bistroja Grad Štanjel. Za najboljšega someljeja oziroma natakarja je bil razglašen Andrej Kurež iz restavracije Hotela Marina iz Izole. Najvišje priznanje, chef leta, so pripeli Davidu Žefranu iz kranjskogorske Milke, ki je lani dobila drugo michelinko. Za najboljši POP lokal v državi so razglasili mariborsko Etno hišo Baščaršija, ki ima poslovalnico tudi v Kopru.

Maja Pak Olaj direktorica STO

“Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile.”

“Naš pogled je vedno usmerjen naprej, v prihodnost, pa tudi izven ustaljenih poti. Tako da v vsakem vodniku najdete nove skrite zaklade slovenske gastronomske scene,” je na podelitvi poudarila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija in najavila izid letošnjega rumenega vodnika čez približno mesec dni. “Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile. Njen uspeh je močno zasidran v trajnostnem pristopu, ki ga odraža tudi znak Slovenia Green Cuisine,” pa je povedala Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije.


Najbolj brano