Oljčno olje Ažman je šampion Verone!
Istra
05. 03. 2025, 12.57
, posodobljeno: 05. 03. 2025, 13.00
V velikem in vplivnem ocenjevanju oljčnih olj Sol d'Oro v Veroni so v torek razglasili šampione, med njimi tudi oljčno olje Ažman. Zakonca Tamara in Aleš Ažman iz Marezig sta presrečna, visoko priznanje v kategoriji popolnih začetnikov pa je spodbuda za nadaljnje delo v njihovih oljčnikih.
VERONA, MAREZIGE
> Na zadnji dan veronskega sejma Sol2Expo so razglasili najboljše v ocenjevanju Sol d'Oro. Plakete so podelili že v nedeljo, v torek pa še šampionske naslove. V kategoriji Absolute Beginners ga je prejelo tudi oljčno olje Ažman. Nagrajeno oljčno olje je zvrst oljk številnih sort v oljčnikih družine Ažman, največ je v njem leccina, casalive in grinjana. “Večina naših nasadov je mladih. Sadili smo jih, ko smo se odločili, da bomo oljkarji, leta 2016 in kasneje. Zato za zdaj, ko oljke še niso v polni rodnosti, pridelujemo zvrstno oljčno olje iz vseh sort v naših oljčnikih,” je povedal Aleš Ažman.
Najprej velika plaketa, zdaj šampionski naslov
V Verono so olje poslali v ocenjevanje že četrtič, pred dvema letoma so za zvrst prejeli veliko plaketo v najodmevnejši kategoriji srednje intenzivnih oljčnih olj. Letos je bila tovrstnega priznanja deležna Oljarna Babič. “Zasluge za naš uspeh gredo tudi Sandiju Babiču. Ne le za vrhunsko predelavo v njihovi oljarni, temveč tudi za vse nasvete glede vzgoje oljk,” je Ažman nesebično pohvalil izkušenega oljkarja in oljarja iz Babičev. “Ažmanovo oljčno olje je docela harmonično, vse je usklajeno, spomnim se ga iz ocenjevanja,” pa je povedala dr. Milena Bučar Miklavčič, ki je že vrsto let članica ocenjevalnega panela v Veroni. Olje je bilo tudi v nedeljski vodeni pokušini na sejmu Sol2Expo, ki jo je vodila: “Pol udeležencev je navdušilo blažje in skladno Ažmanovo olje, drugo polovico pa izrazita aromatika istrske belice.”
Začelo se je kot protistres
V Veroni so že pred časom razglasili najboljše v posameznih kategorijah, a za najvišja mesta zgolj trojico kandidatov, v kategoriji začetnikov, ki je pravzaprav kategorija majhnih oljkarjev, tudi oljčno olje Ažman. “Ko sem to izvedel, sem si rekel, da smo spet naredili korak naprej. Najvišjega mesta pa nisem zares pričakoval, zato smo še toliko bolj zadovoljni,” je pripovedoval Ažman.
“Začelo se je kot protistresna dejavnost ob moji zahtevni službi, zdaj nam je oljkarstvo v veliko veselje,” je še dodal in povedal, da rad srka oljkarsko znanje. Nedavno je opravil izpit iz rezi oljk pri Giorgiu Panelliju, ki se je prejšnji mesec mudil v Istri in prikazal precej radikalno rez za boljšo rodnost oljk v prihodnje.
“Oljčno olje je v glavnem že pošlo, a se kakšna steklenica še najde,” je še dodal Ažman, ki je imel včeraj vroč telefon od sprejemanja čestitk.