Svet
Sodišče razveljavilo obsodbo Weinsteina
Sodišče razveljavilo obsodbo Weinsteina

Prizivno sodišče ameriške zvezne države New York je včeraj tesno s štiri proti tri razveljavilo obsodbo nekdanjega filmskega producenta Harveyja Weinsteina zaradi spolnih zločinov iz leta 2020, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodišče je ukazalo novo sojenje.

Nepalski gorski vodnik se želi še 29. povzpeti na Mount Everest
Nepalski gorski vodnik se želi še 29. povzpeti na Mount Everest

Nepalski gorski vodnik iz plemena višinskih nosačev Šerp, Kami Rita Šerpa, se želi še 29. povzpeti na Mount Everest, najvišjo goro sveta. V primeru uspeha bi 54-letnik podrl svoj lastni svetovni rekord v številu vzponov na 8849 metrov visokega očaka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Bruselj zaostril pravila za kitajskega spletnega trgovca Shein

Evropska komisija je danes na Kitajskem ustanovljenega spletnega trgovca Shein označila za veliko platformo v skladu z Aktom o digitalnih storitvah (DSA), ki prinaša varnejše spletno okolje. To pomeni, da bo trgovec po novem med drugim moral izvajati ukrepe za zaščito potrošnikov pred nakupom nevarnega ali nezakonitega blaga.

V mestu na Japonskem bodo zaradi turistov zastrli pogled na goro Fuji

V mestu Fujikawaguchiko ob vznožju gore Fuji na Japonskem bodo prihodnji teden postavili veliko črno mrežo, s katero bodo zastrli pogled na goro s priljubljene razgledne točke, ki ponuja slikovito kuliso za fotografije. Mestne oblasti so se za ukrep odločile zaradi velikega števila turistov, ki se “ne znajo obnašati”.

Zaradi taljenja ledu lani poginilo na tisoče mladičev cesarskih pingvinov

Zaradi vse obsežnejšega taljenja morskega ledu je lani na Antarktiki poginilo na tisoče mladičev cesarskih pingvinov, je razvidno iz študije britanske antarktične službe (BAS). Če namreč led, na katerem se kolonija razmnožuje, razpade preden se mladiči povsem operijo, imajo ti v vodi le malo možnosti za preživetje.

Volitve v Indiji v znamenju vročinskega vala

V Indiji se danes nadaljujejo parlamentarne volitve, ki bodo v več fazah potekale do začetka junija. Druga faza glasovanja med drugim poteka v okrožjih, kjer so ta teden temperature presegle 40 stopinj Celzija. Volilna komisija se je zato odločila ustanoviti delovno skupino, ki naj bi pred vsako fazo preverila vpliv vremenskih razmer.

Posebni odposlanec ZN za Sirijo po 13 letih vojne predlaga nov pristop

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Geir Pedersen je v Varnostnem svetu Združenih narodov v četrtek predstavil redno poročilo o Siriji. Pri tem je izpostavil, da je po 13 letih vojne nujen nov in celovit pristop do reševanja humanitarnih, političnih in gospodarskih izzivov v državi. Večina članic Varnostnega sveta se je z njim načeloma strinjala.

Wang ob obisku Blinkna o ameriškem zatiranju pravice Kitajske do razvoja

Čeprav se Peking in Washington pogovarjata, so se negativni dejavniki v njunih odnosih okrepili, je danes ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Kitajskem povedal kitajski zunanji minister Wang Yi. Med razlogi za to je izpostavil nerazumno ameriško zatiranje pravice Kitajske do razvoja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Varšava pripravljena pomagati Kijevu pri vračanju moških, primernih za vpoklic

Poljska je Ukrajini pripravljena pomagati pri vrnitvi moških, primernih za vpoklic v vojsko, je v sredo izjavil poljski obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Isti dan so v Kijevu naznanili ukinitev večine konzularnih storitev vojaškim obveznikom, moškim med 18 in 60 letom. Po podatkih Združenih narodov je teh na Poljskem več deset tisoč.

V prvem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji zmagala kandidatka opozicije

V sredinem prvem krogu predsedniških volitev v Severni Makedoniji je prepričljivo zmagala kandidatka opozicijske stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova s 40 odstotki glasov. Drugo mesto je zasedel sedanji predsednik Stevo Pendarovski z 19,9 odstotka. Ker nihče od kandidatov ni dobil absolutne večine glasov, bo 8. maja drugi krog.

Izraelske sile izvajajo napade na jugu Libanona

Izraelske sile izvajajo "ofenzivno akcijo" na jugu Libanona, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal izraelski obrambni minister Yoav Gallant. Ob tem ni pojasnil, ali so kopenske enote dejansko prečkale mejo z Libanonom. Izraelska vojska je pred tem sporočila, da so na jugu Libanona zadeli 40 tarč šiitskega gibanja Hezbolah.

Scholz in Sunak poudarila podporo njunih držav Ukrajini

Britanski premier Rishi Sunak je med današnjim obiskom v Berlinu pohvalil nemško podporo Ukrajini pri njenem soočanju z rusko agresijo. Nemški kancler Olaf Scholz pa je v luči ruske agresije poudaril, da mora biti evropska sposobnost odvračanja verodostojna. Scholz je sicer vnovič zavrnil možnost dobave raket dolgega dosega taurus Ukrajini.