Svet
Hamas sprejel predlog za prekinitev ognja v Gazi
Hamas sprejel predlog za prekinitev ognja v Gazi

Hamas se strinja s predlogom za prekinitev ognja v Gazi, ki sta ga predložila posrednika v pogajanjih Egipt in Katar, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo palestinsko islamistično gibanje. Predstavnik Hamasa je ob tem izjavil, da je "žogica zdaj na strani" Izraela. Ta se na razvoj dogodkov še ni odzval.

Netanjahu zavrnil možnost končanja vojne in umika vojske iz Gaze
Netanjahu zavrnil možnost končanja vojne in umika vojske iz Gaze

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes odločno zavrnil možnost, da bi se izraelska ofenziva v Gazi končala, izraelske sile pa umaknile iz oblegane palestinske enklave. To naj bi bila namreč pogoja, ki ju je postavilo palestinsko gibanje Hamas za privolitev v dogovor o premirju. Za zdaj nobena od strani ni pripravljena popustiti.

Putin prisegel za peti predsedniški mandat

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prisegel za peti mandat predsednika Rusije, s katerim bo na oblasti ostal vsaj do leta 2030, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na slovesnost v Kremlju so bili povabljeni diplomatski predstavniki vseh tujih držav, večina članic EU, vključno s Slovenijo, pa se inavguracije ni udeležila.

V Ukrajini padel tudi dvakratni evropski prvak v dviganju uteži

Spisek v vojni umrlih vrhunskih športnikov v ukrajinsko-ruskem konfliktu je vse daljši. V ponedeljek so ukrajinske oblasti potrdile smrt Oleksandra Pjelješenka, dvakratnega evropskega prvaka v dviganju uteži.

Izrael pred pričakovano ofenzivo pozval k evakuaciji civilistov iz Rafe

Izraelska vojska je pred pričakovano ofenzivo na Rafo danes pozvala civiliste, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta. Velika večina okoli 1,5 milijona Palestincev v tem kraju na skrajnem jugu Gaze je notranje razseljenih iz preostalih delov uničene enklave.

V Mehiki identificirali trupla treh pogrešanih deskarjev

Mehiške oblasti so v nedeljo identificirale trupla treh pogrešanih deskarjev, ki jo jih v petek našli odvržene na Kalifornijskem polotoku. Avstralska brata in njun ameriški prijatelj so bili ubiti med spodletelim ropom, domneve preiskovalcev navaja španska tiskovna agencija EFE.

Xi danes na pogovorih z Macronom in von der Leyen

Kitajski predsednik Xi Jinping je v nedeljo prispel v Francijo na uradni obisk, v okviru katerega bo do petka obiskal še Srbijo in Madžarsko. V današnjih pogovorih v Parizu, kjer se bo Xiju in francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu pridružila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo predvidoma v ospredju vojna v Ukrajini.

Rafa znova tarča smrtonosnega izraelskega obstreljevanja

V izraelskih napadih na Rafo na skrajnem jugu Gaze je bilo v nedeljo ubitih najmanj 22 ljudi, o žrtvah poročajo tudi iz osrednjega dela palestinske enklave. Izraelska vojska je isti dan napadla tudi več delov Libanona in nadaljevala z racijami na zasedenem Zahodnem bregu.

Izraelska vlada prepovedala oddajanje katarski mreži Al Jazeera

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes sporočil, da je njegova vlada sprejela odlok, v skladu s katerim bo katarski mreži Al Jazeera prepovedano oddajanje na območju Izraela. Odlok naj bi v veljavo stopil takoj in veljal najmanj 45 dni, v roku štirih dni pa bo moralo o zadevi odločati še sodišče.

Mehiške oblasti med iskanjem pogrešanih turistov našle tri trupla

V mestu Santo Tomas na Kalifornijskem polotoku v mehiški zvezni državi Baja California so po navedbah ameriške zvezne agencije (FBI) našli tri trupla, ki jih povezujejo z izginotjem dveh Avstralcev in Američana. Z območja, ki je poznano zaradi mamilarskih kartelov, so pogrešani izginili prejšnji teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija Zelenskega uvrstila na seznam iskanih oseb

Rusija je na seznam iskanih oseb uvrstila ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, poročajo ruske tiskovne agencije, ki se sklicujejo na seznam iskanih oseb notranjega ministrstva v Moskvi. Razlogov za uvrstitev Zelenskega na seznam v Moskvi niso navedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken: Izraelski napad na Rafo bi povzročil nesprejemljivo škodo

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek ponovil opozorila pred načrtovano veliko izraelsko ofenzivo na mesto Rafa v Gazi. Izraelski napad na mesto na jugu Gaze, kjer je zatočišče našlo več kot milijon palestinskih beguncev, bi povzročil "nesprejemljivo" škodo, je opozoril, poroča Deutsche Welle.