Svet
Sanchez ostaja predsednik španske vlade
Sanchez ostaja predsednik španske vlade

Španski premier Pedro Sanchez je danes sporočil, da ostaja predsednik vlade. Da bo razmislil o možnosti odstopa, je napovedal minuli teden, potem ko so pristojne oblasti zaradi suma korupcije sprožile preiskave proti njegovi soprogi. Sanchez je to že takrat označil za neutemeljeno blatenje in napade z desnice.

Izrael omenja možnost preložitve ofenzive na Rafo v primeru dogovora s Hamasom
Izrael omenja možnost preložitve ofenzive na Rafo v primeru dogovora s Hamasom

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v soboto omenil možnost preložitve načrtovane ofenzive na Rafo, če bo sklenjen dogovor s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas o izpustitvi talcev. Hamas je sporočil, da izraelski predlog preučujejo, v soboto je objavil tudi nov video posnetek, na katerem so talci, ki jih zadržujejo v Gazi.

V Londonu moški z mečem ubil 13-letnika in ranil več ljudi

V naselju Hainault na severovzhodu Londona je moški zjutraj z mečem ubil 13-letnika in ranil še štiri druge ljudi, vključno z dvema policistoma, je sporočila londonska policija, ki je 36-letnega osumljenca že prijela. Motiv za napad za zdaj ni znan. Policija meni, da ni šlo za teroristično dejanje.

ChatGPT v Avstriji pod lupo zaradi izmišljenih odgovorov

Ameriškemu podjetju OpenAI, ki upravlja s spletnim klepetalnim robotom ChatGPT, grozi odprtje preiskave v Avstriji, potem ko je skupina zagovornikov na področju zasebnosti na spletu regulatorju podala pritožbo zaradi netočnih oziroma izmišljenih odgovorov, ki jih podaja orodje na vprašanja uporabnikov, in nezmožnosti OpenAI, da te odgovore popravi.

Območje z evrom in EU v prvem četrtletju z 0,3-odstotno gospodarsko rastjo

Tako območje z evrom kot EU sta v prvem četrtletju beležila 0,3-odstotno gospodarsko rast, je v prvi oceni zapisal evropski statistični urad Eurostat. V medletni primerjavi je bila rast v območju z evrom 0,4-odstotna, v EU pa 0,5-odstotna.

Policija prekinila propalestinski protest na pariški Sorboni

Francoska policija je v ponedeljek prekinila še en propalestinski protest študentov. Ti so ustavitev izraelskega bombardiranja Gaze tokrat zahtevali na pariški Sorboni, eni najbolj znanih univerz v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA ne podpirajo preiskave ICC glede Izraela

ZDA ne podpirajo morebitne preiskave ravnanja Izraela v Gazi s strani Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), je včeraj na novinarski konferenci povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karin Jean-Pierre. Izraelski mediji ugibajo, da bodo tožilci ICC kmalu izdali obtožnice proti izraelskim predstavnikom zaradi vojne v Gazi.

Hamas naj bi pripravljal odgovor na predlog prekinitve ognja

Delegacija palestinskega gibanja Hamas je v ponedeljek zvečer zapustila Kairo in se vrnila v Katar. Pri gibanju se bodo skušali čim hitreje odzvati na predlog glede prekinitve ognja v Gazi. Predsednik ZDA Joe Biden pa je pozval egiptovskega kolega Abdela Fataha al Sisija in katarskega emirja Tamima bin Hamada al Tanija, naj izkoristita svoj vpliv.

Ukrajina odbila več ruskih napadov, v Odesi najmanj dva mrtva

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je odbila 55 ruskih napadov na več vasi v vzhodni regiji Doneck, dan potem ko so priznali, da se razmere na vzhodni fronti slabšajo. Rusija vseskozi vzdržuje pritisk na Ukrajino tudi z napadi z raketami dolgega dosega. V enem od takšnih napadov na Odeso sta bili danes ubiti dve osebi, še osem je ranjenih.

Blinken pozval Hamas k sprejetju predloga za prekinitev ognja v Gazi

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes pozval palestinsko gibanje Hamas, naj sprejme "izjemno velikodušen" predlog Izraela, s katerim bi omogočili prekinitev ognja v Gazi. Delegacija Hamasa medtem v Kairu razpravlja o predlogu, odločitev bi lahko sprejeli še danes. V Egiptu so izrazili upanje na pozitiven izid pogajanj.

Istospolni pari na Češkem bodo pridobili več pravic

Češki predsednik Petr Pavel je danes podpisal zakon, s katerim bodo istospolni pari na Češkem od prihodnjega leta pridobili večino pravic, ki jih uživajo poročeni heteroseksualni pari, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Češki parlament je sicer februarja zavrnil predlog, s katerim bi uzakonili tudi poroke istospolnih partnerjev.

V BiH potrdili prvo obtožnico zaradi zanikanja genocida v Srebrenici

Sodišče Bosne in Hercegovine je potrdilo prvo obtožnico zaradi zanikanja genocida v Srebrenici leta 1995. Kot so v ponedeljek potrdili na tožilstvu BiH, je sodišče potrdilo obtožnico proti Vojinu Pavloviću, vodji enega od skrajnih srbskih združenj v državi.