Le mrka nikar!

Slovensko zdravstvo stopa v elektronsko posodabljanje. Od danes dalje začne umirati papirnati recept, 1. novembra več nikjer ne bo v obtoku, saj je na pohodu e-recept.

S tem bomo prihranili kakšno drevo v naravi, kosamo se tudi z najrazvitejšim svetom, kjer so ključne zadeve slehernika shranjene le elektronsko.

Pohvale vredno je posodabljanje v varnem, sodobnem sistemu podatkov, ki ukinja papirologijo. Ko potrebujemo za normalno oskrbo le majhen kos plastike - v tem primeru kartico zdravstvenega zavarovanja. Ta postaja eden najpomembnejših dokumentov, enako dragocen kot je, denimo, osebna izkaznica. Zato jo bo treba hraniti kot punčico očesa, nikjer pozabiti, nikar poškodovati ali izgubiti.

Vsebuje pa takšen sistem vsaj dve bistveni malenkosti, ki se lahko v praksi izkažeta za izjemno pomembni in lahko povzročita veliko zmedo. Morda celo resno težavo.

Prva je povezana z dobro skrbjo in brezhibnim spominom. Ta pa pri starejših bolnikih, ki imajo vse več kroničnih bolezni in morajo nujno redno jemati zdravila, praviloma odpoveduje. Bolj ali manj hitro. Nekatere že napada demenca, četudi se je ne sami ne bližnji (še) ne zavedajo. Prav pri ljudeh z “mrki” v spominu obstaja nevarnost, da bodo po odhodu iz zdravniške ordinacije, zato ker ne bodo več prejeli v roke papirnatega recepta, na dvig zdravila v lekarni kar pozabili. In zato ne bodo več vedeli, da morajo vsak dan redno jemati zdravila. Tudi zaradi te novosti bodo, ob skrbi za njihovo zdravje in nego, njihovi svojci - če jih sploh imajo - dodatno obremenjeni še s skrbjo za obisk lekarne.

Druga pa je povezana z delovanjem telefonskih (spletnih) povezav. Če te “mrknejo” - ob neurjih in udarih strele je to vsekakor možno - bolnik, kljub prijaznosti lekarnarja, do zdravila ne bo mogel priti.

Izkušnje pa kažejo, da nekateri telefonski (internetni) operaterji niso tako odzivni, da bi napake odpravili še isti dan ... Zato si lahko želimo le - prihodnost brez mrkov.


Preberite še


Najbolj brano