Ne bojujte se sami

Jasna Arko
torek, 10. oktober 2017

Vse hitrejši življenjski slog, vse večje zahteve vse bolj brezčutnih delodajalcev, strah pred izgubo službe, brezposelnost, vsakdanji stresi, skrb za preživetje zaznamujejo vsakdanjik večine ljudi. Kar je v mnogih ubilo smeh, sproščenost, prijaznost, tudi družabnost.

Povprečnega človeka dandanes pogosto pestijo motnje spanja, upadata zbranost in zmožnost koncentracije. Vse to zaznamuje delovnik, način življenja, obnašanje za volanom. Nekatere preganjajo nočne more, živčni so in obupani. Eni se zato zatekajo v omamo, drugi v grobost, zadirčnost, agresivnost, nekateri v trpinčenje drugih.

Stiske in napetosti, ki jih ljudje skrivajo globoko v sebi, je treba zdraviti, priporočajo strokovnjaki za duševno zdravje. Na voljo je veliko različnih oblik pomoči, tudi manj formalnih. Nikar ne dovolite, da vas razžirajo stiske in da se z njimi spopadate sami, je tudi eno od sporočil današnjega svetovnega dneva duševnega zdravja.

Ni sramota poiskati pomoč. Ko namreč o stiski zmoreš spregovoriti in jo ob primerni pomoči ozavestiti, najdeš tudi pot, kako se z njo uspešno spopasti in jo premagati. Na koncu vsakega predora je vsaj pramen svetlobe, čeprav je zagrenjen in pobit človek še ne vidi.

Bilo pa bi vsem veliko laže, če bi ljudje uspeli ohraniti naklonjenost do sebe in do drugih in če bi se otresli stigme, ki spremlja pomoč pri duševnem zdravju. Prepočasi odpadajo predsodki, najpogosteje tedaj, ko se s temi težavami sami soočimo. Ko se v hudi stiski znajdejo prijatelji ali bližnji, pa jim sami ne znamo in ne zmoremo pomagati.

Če se je večina še pred dobrim desetletjem morda posmehovala ob podatku, da je na zahodu že nekaj povsem običajnega, da ima že dolgo vsak človek z malce zahtevnejšim delom svojega psihiatra, ki ga redno obiskuje, da sploh lahko normalno deluje, se je zdaj ta značilnost razvitega sveta preselila tudi k nam. Tudi to je ena od cen napredka, za katerim stremimo in drvimo.


Povej naprej: