Odprli so kolesarsko pot med Sežano in Komnom

Ureditev 27,2 kilometrov kolesarskih poti med Sežano in Komnom v sklopu 4,6 milijonov evrov vrednega projekta Geomob pomeni veliko pridobitev za lokalno prebivalstvo in razvoj turizma na Krasu. A veliko je še priložnosti za izboljšanje izkušnje turistov, ki želijo Kras odkrivati s kolesom.

Na okrogli mizi o prihodnosti kolesarstva na Krasu so sodelovali (od leve proti desni) Aleš Vodičar (Ora Krasa in 
Brkinov), Miroslav Likar (Kraška kolesarska klapa), Kristijan Koren (lanski državni prvak v kolesarstvu), Vesna 
Ferjančič (Kraška kolesarska klapa) in Saša Ferfolja (kolesarski vodnik), povezovala pa jo je Eva T. Barič. Foto: Petra Mezinec
Na okrogli mizi o prihodnosti kolesarstva na Krasu so sodelovali (od leve proti desni) Aleš Vodičar (Ora Krasa in Brkinov), Miroslav Likar (Kraška kolesarska klapa), Kristijan Koren (lanski državni prvak v kolesarstvu), Vesna Ferjančič (Kraška kolesarska klapa) in Saša Ferfolja (kolesarski vodnik), povezovala pa jo je Eva T. Barič. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA >Kolesarstvo je v Sloveniji v zadnjih letih postalo vse bolj priljubljeno, poudarja Aleš Vodičar, direktor Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov. V letu 2020 so Slovenci kupili med 60.000 in 70.000 novih koles, leta 2021 pa kar 100.000 novih koles, od tega približno 30.000 električnih. Poudaril je, da nameravajo v prihodnjih letih postopno nadgraditi sistem za izposojo koles na Krasu in v Brkinih, razvijati skupne kolesarske produkte pod okriljem območne razvojne agencije in dokončati regijsko daljinsko kolesarsko povezavo v smeri Nove Gorice in Ilirske Bistrice.

Nova kolesarska pot je dobrodošla za razvoj kolesarskega turizma na Krasu, so se strinjali vsi udeleženci okrogle mize. A veliko je še priložnosti za izboljšanje izkušnje turistov, ki želijo Kras odkrivati s kolesom, je poudaril kolesarski vodič Saša Ferfolja: “Na Krasu je ogromno stranskih poti, ki niso primerno označene. Želimo si tudi več povezovanja kolesarskih poti.”

27,2

kilometrov poti za kolesarje so uredili v sklopu

4,6

milijonov evrov vrednega projekta Geomob

Navdušenci nad kolesarjenjem po Krasu se že osem let združujejo v facebook skupini Kraška kolesarska klapa, ki sta jo ustanovila Miroslav Likar in Edi Fabjan. Skupina kolesarjev se dobiva vsako sredo in odkriva manj znane poti. “Kras ima dobre pogoje za kolesarjenje skozi vse leto. Mogoče ob poteh manjka gostinska ponudba. Opažamo, da so nekatere okoliške poti v zadnjih letih bolje označene in očiščene, predvsem zahvaljujoč domačim društvom,” je svoja opažanja delil Likar, dodal pa je še, da mlajši in bolj adrenalinsko naravnani kolesarji pogrešajo predvsem trail kolesarske steze.

Želijo si nadaljevati začeto

V sežanski občini si želijo, da nova kolesarska pot ne bi bila zadnja. “Želel bi si, da bi se zgodil tudi Geomob II in povezal Sežano z Lipico, Lokvijo, Parkom Škocjanske jame ... Verjamem, da je kolesarska pot ne le dobra pridobitev za prebivalce, ampak da bo služila tudi v turistične namene,” je ob predaji kolesarskih poti v uporabo povedal Andrej Sila, župan Občine Sežana.

Kje poteka trasa?

Izhodišče kolesarske povezave je v Sežani pri parkirišču ob pokopališču. Od tu trasa poteka pod hribom Tabor, po nadvozu nad avtocesto in se nadaljuje po javni poti proti smetišču Cero Sežana, kjer se priključi na lokalno cesto Sežana-Dol pri Vogljah. Po približno kilometru trasa zavije na gozdno cesto Podgovec in se spet priključi na regionalno cesto med Dutovljami in Repentaborom. Po manj kot kilometru vožnje zavije na pot Marije Terezije do regionalne ceste, ki povezuje Krajno vas in Dutovlje, ter se nadaljuje od Krajne vasi do Kosovelj, kjer z območja občine Sežana preide na območje občine Komen. Od Kosovelj poteka trasa po gozdni cesti do naselja Coljava, nato pa po javni poti proti Komnu, kjer se glavna trasa zaključi. Iz glavne kolesarske trase proti Komnu dodatno potekajo še trije povezovalni kraki trase, ki povezujejo Volčji Grad, Kobjeglavo in Tomačevico. Denar za 4,6 milijonov evrov vredno pot je sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Erik Modic, župan Občine Komen, pa je poudaril, da je več kot 27 kilometrov poti plod osemletnega truda in skrbnega načrtovanja. “Živim ob poti in z veseljem opažam, da pot uporabljajo ne le kolesarji, temveč tudi tekači in mlade družine,” je svoja opažanja delil komenski župan in dodal, da si želijo kolesarsko povezati tudi Kras na drugi strani meje.


Najbolj brano