Izrael kritičen do poročila o obtožbah na račun UNRWA

Izrael je ostro kritiziral ugotovitve neodvisne komisije glede obtožb na račun agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki je med drugim ugotovila, da izraelske oblasti niso predložile dokazov o sodelovanju njenih uslužbencev s Hamasom. Po mnenju Izraela se komisija ne zaveda resnosti problema.

TEL AVIV > "Hamas se je tako globoko infiltriral v UNRWA, da ni več mogoče določiti, kje se konča UNRWA in začne Hamas," je pozno v ponedeljek v izjavi sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo in dodalo, da težava agencije "ni nekaj gnilih jabolk, temveč gre za gnilo in strupeno drevo, katerega korenine so Hamas".

Poročilo neodvisne komisije pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna po prepričanju ministrstva ne upošteva resnosti problema in ponuja le kozmetične rešitve, ki da se ne ukvarjajo z razsežnostjo vpliva Hamasa.

Ob tem je ministrstvo v izjavi, ki jo je na omrežju X objavil njegov tiskovni predstavnik, znova pozvalo države, naj ne prispevajo sredstev agenciji, češ da bodo ta pristala v rokah palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Komisija v poročilu, predstavljenem v ponedeljek, ugotavlja, da je UNRWA Izraelu sezname svojih uslužbencev redno posredovala v preverjanje in da je izraelska vlada od leta 2011 ni obvestila o pomislekih. Navaja tudi, da Izrael še ni utemeljil svojih trditev o sodelovanju uslužbencev UNRWA s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Ob tem so avtorji izpostavili, da obstaja nekaj znakov o morebitni pomanjkljivi nevtralnosti agencije in njenega osebja na področjih izobraževanja, upravljanja in sodelovanja z donatorji.

Zaradi izraelskih obtožb o vpletenosti osebja UNRWA v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani so številne glavne države donatorke začasno ustavile financiranje agencije, a so ga v zadnjih tednih večinoma obnovila. Agencija igra ključno vlogo pri zagotavljanju pomoči več kot dvema milijonoma ljudi na območju Gaze, ki se zaradi izraelskih vojaških operacij nahajajo v izjemni humanitarni stiski.


Najbolj brano