Na Prazniku terana in pršuta so zrezali veliko pršutov, poplaknili pa so jih z manj terana kot včasih (FOTO)

Praznik terana in pršuta v sredini avgusta povezuje Kraševce že več kot pol stoletja. Nova organizacijska ekipa ga je letos nekoliko osvežila, vrhunec za praznični vikend pa ostaja v Dutovljah, ko je poskrbljeno za staro in mlado, za domačine in za goste od drugod.

Organizacijska ekipa na čelu z Denijem Ristovskim, tudi predsednikom sveta dutovske krajevne skupnosti, je v 52. izdaji Praznik terana in pršuta v nekaterih pogledih pomladila in povezala s širšim, čezmejnim okoljem. Ob tradicionalnih prireditvah so bile odmevne gastronomske predstavitve v Sežani, Štanjelu in v Šepuljah, ki so dale prazniku tako z gostujočimi pršutarji in gostinci ter vinarji kot s publiko z vseh vetrov sodobnejši in svež značaj. Kot se je že dogajalo okrog Praznika terana in pršuta, gredo spremembe in nove povezave nekaterim v nos, a organizatorji sporočajo, da so prepričani, da je pot, na katero so stopili, prava in dobro sprejeta v javnosti.

Vseh prireditev v okviru letošnjih kraških praznovanj se je udeležilo blizu 7000 ljudi. V dobrem tednu so zrezali približno 50 pršutov, ne le kraških, tudi briških in vipavskih, iz hrvaške Istre, Italije, Španije in še od kod. Je pa šlo manj terana in vitovske, kar organizatorji pripisujejo spremenjenim navadam in drugačnemu življenjskemu slogu.

Najbolje obiskana je bila nedeljska prireditev v Dutovljah z godbeno povorko ter prikazom življenja in dela na Krasu. Prišli so tudi številni ugledni gostje, med njimi vinske kraljice iz vse Slovenije.


Najbolj brano