Rumena, barva energije

Jaaaa. Rumeno sonce nas že pridno razvaja. Moje jutranje vstajanje je že bolj človeško in pohodniške lučke mi skorajda ni treba več nositi s seboj. Nebo je jasno in kljub zgodnji uri čutim, da se sonce prebuja in bo v dopoldanskih urah še pridobivalo na svoji moči.

Rumena eleganca po moško
Rumena eleganca po moško 

Ni čudno, da ta poživljajoča barva name deluje optimistično, svetlo, navdihujoče ... In ob njej kaj hitro začutim, da sem dovzetna za nove ideje in za nove stvari. V rumeni žarim, pokam od energije in dobre volje.

Prepričana sem, da ima večina od nas zagotovo kakšen kos oblačila, ki je vsaj malo rumeno obarvan. Rumenih odtenkov je kar nekaj. Od svetlih do temnejših, od fluorescentno žarečih do citronskih. Na zagorelem telesu bikinke v topli rumeni barvi pristojijo tako temnolaskam kot svetlolaskam. Ni nujno, da so kopalke enobarvne, lahko so potiskane z raznimi vzorci, motivi, črtami ali pa samo obrobljene v kakšnem drugem živahnem odtenku.

V poletnih mesecih si lahko privoščimo tudi rumeno dolgo krilo. Mehko padajoče v nežnem, prijetnem materialu. Kombiniramo ga lahko z enostavnim oprijetim, krajšim topom, ki je v spodnjem delu obrobljen s čipko. Krilo ima lahko višji pas oziroma v takšni višini, da je lahko med pasom in topom vidno tudi nekaj kože.

Potem so tukaj rumeni blejzerji. Primerni za krila, dolge ali kratke hlačke. Fino je, da so spodnji deli v drugih barvah. Morebiti v beli. Pod suknjič lahko oblečemo srajco, top ali pa kar majico. Odvisno, kakšen videz želimo doseči. Pogumne, samozavestne ženske pa si lahko v svojo omaro obesijo rumeno obleko. Le-ta je lahko minimalistična in v stilu Jackie Kennedy. V istem odtenku si lahko omislijo plašč. Priporočam, da so materiali v bolj ubito rumeni, ker delujejo bolj prefinjeno in elegantno.

Igrivim in polnim življenja priporočam, da si umislijo obleko, ki je v zgornjem delu oprijeta, spodnji del pa je poln gub, da je krilo videti kot nekakšen balonček. Čez si lahko poveznejo tanko pleteno oprijeto jopico in vse skupaj opasajo s pasom.

Drzne in pogumne pa z rumeno posegajo po oprijetih krojih ali po obleki, v kateri boste delovale kot punčke, vendar jo boste z drznimi črnimi, visokimi škornji ali sandali naredile seksi.

Potem so tu še puloverji. Oprijeti ali široki, z ožjimi ali posebno krojenimi rokavi, hoodyji s kapuco ... Kosi, ki zagotovo pritegnejo pozornost. Nosimo jih lahko na sprane in strgane kavbojke ali na ozke črne hlače. K elegantnim spodnjim delom priporočam pulover, ki je v zgornjem delu ozko krojen, morebiti na puli ovratnik in se pri prsnem delu rahlo širi. Pulover naj mehko pada vse do kolen. Poleg so obvezni črni salonarji in elegantna pisemska ročna torbica čistih linij.

Se spomnite časov, ko smo nosili “rumenčka”? Dežni plašček, ki je bil na eni strani moder, na drugi pa živo rumen. No, ta je v izpopolnjeni različici spet na razpolago na policah trgovin. Rdeč dežnik, gumijasti škornji in večne kavbojke vam bodo popestrile še tako deževen dan. In ja, ne pozabite na ledrast nahrbtnik, ki vam bo zaščitil stvari pred mokroto, pa še kul boste videti z njim.

Rumene torbice? Zakaj pa ne. Asimetričnih oblik so lahko videti prav modne in nič kaj punčkaste. Oblečene v kakšno tinta lila tuniko z dolgimi cevastimi rokavi, ki malo trše stoji v obliki črke a, pod njo jeans kratke hlačke in srebrne allstarke. Pogumna kombinacija, mladostna in zelo “in”.

Kaj pa moški? Sama jih v rumeni majici ne vidim. Vendar naj barva ne bo kričeča. Bolj rahlo sprana rumena ali morebiti senf. S kakšnim hudim vintage potiskom izpadejo lahko res kulsko. Modna industrija nam tudi za moške ponuja hlače v barvi jajčnega rumenjaka. Pa vam iskreno povem, da si mojega moškega ne predstavljam v njih. Mislim, da so rezervirane za tiste vrste moških, ki se v teh barvah res počutijo udobno in imajo željo po dodatni pozornosti. Če pa že, je meni lepa kombinacija s temno modrim suknjičem, belo srajco in temnimi mokasini. Pa ne pozabimo na uro, ki je obvezni moški dodatek. Poslovneži, tisti, ki so radi drugačni, so šik tudi z rumeno kravato. Za kakšne neformalne sestanke so v kombinaciji s srajco, puloverčkom in suknjičem zelo šik.

Pa ja ... Rumene allstarke. Imajo jih v vseh odtenkih. Tudi v kombinaciji z drugimi barvami. In topla rumena barva teh kulskih superg pristoji tudi našim moškim. Moškim, ki so vitalni v srcu, duši in telesu.

Če nam je rumena absolutno premočna, imamo lahko rumeno samo kakšno podrobnost. Napis na majici. Poslikava ali vezenina na srajcah, morebiti pentlja, ki sovpada s kakšnim igrivim potiskom, ali pa samo pasek na krilu ali hlačah.

Ko boste na ulici kdaj opazili kakšno mlado gospodično v rumenem puloverju, jo boste lahko na hitro okarakterizirali. Gospodična je prav zagotovo polna optimizma in navdušenja. Rada ima zabave in humor in že na pogled vam bo delovala kot prijazna, živahna oseba. Če vam jo uspe še ogovoriti, pa vas bo očarala s svojo odprtostjo, komunikativnostjo in radovednostjo.

Zato se nikar ne bojte te solarne barve. Poskusite jo vzljubiti in prinesla bo vašemu vsakdanu kanček dodatne energije in optimizma.

METKA ALBREHT


Najbolj brano