“Lista je vseskozi javna!”

V začetku februarja je v celoti zaživela skupna lista cen zdravil in medicinskih pripomočkov, ki jo je ob podpori zdravstvenega ministrstva pripravilo Združenje zdravstvenih zavodov (ZZZ). Gre za material, ki ga bolnišnice kupujejo za zdravljenje. Na seznamu je več kot 90.000 artiklov.

Metod Mezek: “Vsakdo, tudi novinarji, lahko 
pridejo do teh podatkov. “  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Metod Mezek: “Vsakdo, tudi novinarji, lahko pridejo do teh podatkov. “  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Aplikacija omogoča vpogled vsem bolnišnicam in medijem, a ti morajo za informacije zaprositi. Lista je po besedah direktorja ZZZ Metoda Mezka že dobra podlaga za preprečevanje neupravičenega bogatenja dobaviteljev materialov. Cene so opredeljene po posameznih bolnišnicah in zdravstvenih domovih. “Gre za orodje za pomoč zavodom pri doseganju čim nižjih nabavnih cen.”

Združenje se je projekta lotilo pred štirimi leti, podporo zdravstvenega ministrstva je projekt dobil šele novembra lani. Bolnišnice in zdravstveni domovi so posredovali cene zdravil in tudi drugih materialov, ki so jih kupili med lanskim januarjem in oktobrom. “Aplikacija je pomoč, da posamezna bolnišnica ne bo preplačala nekega izdelka in pripomore k ukinjanju neupravičenega bogatenja dobaviteljev in proizvajalcev,” pravi Mezek.

Izpostavlja, da so neupravičene kritike, češ da do teh podatkov javnost nima dostopa. “Tudi novinarji dobijo te podatke. Ker jih je množica, je sistem urejen tako, kot nam je že ob zagonu svetovala informacijska pooblaščenka: na zaprosilo, kaj natančno ga zanima in katere podatke želi, mu jih takoj priskrbimo. Podatki so javno dostopni, le posredovati nam morajo, kaj želijo imeti. Jih je pa res zelo veliko in ker se nanašajo na zelo strokovne stvari, jih laiki težko razumejo, zato pripravimo tudi osnovna pojasnila v zvezi z njimi. Vendar pa sistem zagotovo deluje,” zagotavlja Mezek.

Podatki iz tako imenovane skupne baze cen pa so neposredno dostopni na spletnem portalu zNet vsem bolnišnicam in zdravstvenim domovom, ki lahko vsako ceno ves čas sproti preverjajo. JA


Najbolj brano