Iz Gorskega Karabaha v Armenijo prebegnilo že več kot 40.000 ljudi

Po vojaški operaciji, s katero je Azerbajdžan minuli teden prevzel nadzor nad Gorskim Karabahom, je doslej v Armenijo prebegnilo že okoli 42.500 ljudi, kar predstavlja tretjino armenskega prebivalstva v tej regiji, so danes sporočili iz Erevana.

EREVAN > Potem ko je azerbajdžanska vojska minuli teden izvedla vojaško operacijo in prevzela nadzor v Gorskem Karabahu, so armenske oblasti v Erevanu posvarile pred možnostjo etničnega čiščenja v sporni regiji. Od tedaj je iz Gorskega Karabaha v Armenijo prebegnilo okoli 42.500 od 120.000 tamkajšnjih etničnih Armencev.

Številni so nastanjeni v zasilnih namestitvah, nekateri pa so si nastanitev našli sami. Armenske oblasti so sicer obljubile, da bodo poskrbele za vse. Pri Združenih narodih in Evropski uniji so izrazili zaskrbljenost zaradi razmer in pozvali k zaščiti pravic etničnih Armencev. Oblasti v Bakuju naj bi sicer odhod dovolile tudi upornikom, ki so položili orožje.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je v ponedeljek obljubil, da bo Azerbajdžan spoštoval pravice etničnih Armencev v Gorskem Karabahu. Po njegovih besedah so iz Bakuja v regijo že poslali tudi humanitarno pomoč - gorivo, hrano in zdravila. Ob tem je tudi izrazil pričakovanje, da bo integracija Armencev iz Karabaha v azerbajdžansko družbo uspešna.


Najbolj brano