Na odprtju EPK tudi goriški njok

Na odprtju EPK 2025 v Novi Gorici bodo obiskovalci lahko na stojnicah poskusili tudi goriške njoke, novo kulinarično specialiteto, s katero želijo gostinci na Goriškem obuditi tradicionalne jedi tega območja. Sestavine in lastnosti goriških krompirjevih njokov so natančno določene, sestavina, ki jim daje poseben okus, pa je žajbelj.

Ponudniki goriškega njoka morajo strogo slediti predpisani recepturi. Foto: Restavracija Termika
Ponudniki goriškega njoka morajo strogo slediti predpisani recepturi. Foto: Restavracija Termika

NOVA GORICA > Goriški njok je predpremiero doživel prejšnji teden na GastExpo v Ljubljani, ki je potekal sočasno s sejmom Alpe-Adria. Na odprtju EPK ga bo na stojnicah ponudilo več gostincev, nekatere gostilne v regiji pa ga že imajo v stalni ponudbi, je povedal Aleksander Mladovan, podpredsednik sekcije gostincev pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica in lastnik gostilne Termika - Hiša goriških njokov iz Ozeljana.

Strogo morajo slediti predpisani recepturi

Ponudniki goriškega njoka morajo sicer strogo slediti predpisani recepturi; glavne sestavine so moka, krompir, maslo, jajca in žajbelj, določena je tudi debelina in dolžina njoka. Na voljo bo v različnih kulinaričnih kombinacijah, na primer s paradižnikovo omako ali divjačinskim golažem. Po odprtju EPK je pričakovati, da ga bo v svojo ponudbo vključilo še več gostincev.

Predlog, da bi gostinci kulinarično ponudbo na Goriškem obogatili z njoki, je pred kakšnim letom dal prav Mladovan. Spraševali so se namreč, kako bi naredili Goriško prepoznavno s tradicionalnimi jedmi, saj so ugotovili, da so njoki v zatonu. "Doma jih praktično nihče več ne dela, v gostinski ponudbi pa prevladuje pašta," je povedal. V območni obrtno-podjetniški zbornici razmišljajo tudi, da bi jeseni zagnali bolj intenzivno promocijo avtohtonega goriškega radiča, ki uspeva na prodnati zemlji ob reki Soči. Znan je tudi kot goriška roža, med Solkanci pa kot "sukenski regut".

Mladovan je še povedal, da je območna obrtno-podjetniška zbornica že oktobra lani organizirala posvet o krompirjevih njokih kot hrani turističnega povezovanja. Posvet je združil še predstavnike ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Kmetijsko - gozdarskega zavoda Nova Gorica, goriških kmetij in gostincev, Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, predstavnike italijanske strani, Mestne občine Nova Gorica in Biotehniško srednjo šolo iz Šempetra pri Gorici.

Tudi sladkosnedi prišli na svoj račun

Kulinarična ponudba Goriške za sladkosnede pa je bogatejša za piškote z okusom vrtnice Biškotična, ki jih je ta teden predstavil Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Ime peciva je zlepljenka narečno poslovenjene italijanske besede za piškot - biškot in besede gospodična, s katero želijo opozoriti na plemiško dediščino francoske dinastije Burbonov.

Gre za francosko vladarsko rodbino, katere zadnji pripadniki, tudi zadnji francoski kralj, so pokopani na Kostanjevici nad Novo Gorico. V vrtu samostana Kostanjevica imajo bogato zasajene vrtnice, ki se po francoski rodbini imenujejo burbonke. Vrtnica je tudi simbol Nove Gorice.


Najbolj brano