Tri dni za Vinistro

Od danes do nedelje v poreški športni dvorani Žatika poteka 29. vinska manifestacija Vinistra. Na prireditvi, ki jo pripravlja istoimensko združenje, se bo predstavilo prek 100 razstavljalcev, tri četrtine bo vinarjev. Med njimi bo tudi peščica slovenskih.

Vinistra že dolga leta poteka v športni dvorani Žatika v Poreču. Foto: Neven Jurj
Vinistra že dolga leta poteka v športni dvorani Žatika v Poreču. Foto: Neven Jurj

Razstava Vinistra je tradicionalni vrhunec spomladanskih vinskih dogajanj v hrvaški Istri. Med njimi ima najbolj mednaroden značaj ocenjevanje Svijet malvazija, ki poteka v okviru ocenjevanja vin in žganjic.

Letos je bilo v konkurenci prek 700 vzorcev, med njimi kar 317 malvazij iz sedmih držav. Naslov najboljšega vina v ocenjevanju si je prislužila malvasia delle Lipari Passito Na'jm 2020 iz italijanske kleti Cantine Colosi s Sicilije. Med malvazijami tekočega letnika je najvišjo oceno dobilo vino iz kleti Kadum iz Poreča, visoko peto mesto sta si prislužila Robi in Dorjano Korenika iz Kort. Sonato Riserva 2020 iz rovinsjke kleti Dobravac je najboljša zrela malvazija. Vina so ocenjevali še v številnih drugih kategorijah, med njimi sta dve rezervirani za refošk. Šampion med refoški tekočega letnika je iz kleti Jogan iz Pobegov, zlato medaljo je dobila tudi klet Ražman. Med zrelimi refoški je z zelo visoko oceno 96 točk in platinasto medaljo šampion postal refošk Santomas 2020, platino je prejel tudi refošk Capris Vinakoper 2020, ob njima je najvišje priznanje šlo še refošku istega letnika iz kleti Prelac iz Momjana. Skupno so podelili le sedem platinastih priznanj, še za tri malvazije in en muškat, ocene višje od 95 točk si torej ni prislužil noben teran. Razstavo, ki bo odprta danes od 13. do 19. ure, jutri in v nedeljo pa se bo odprla že ob 11. uri, bodo spremljale številne delavnice in predavanja. Vstopnica stane 25 evrov.

Vinistra pa bo letos le uvod v velikansko in ugledno mednarodno ocenjevanje vin Concours Mondial de Bruxelles, ki bo v Žatiki potekalo med 11. in 14. majem. Na njem bo več kot 350 ocenjevalcev z vsega sveta selekcioniralo na tisoče vzorcev vina. Ocenjevanje se že od leta 2006 seli po svetu. Ker je med ocenjevalci več kot polovica vinskih novinarjev in piscev, si v hrvaški Istri obetajo močan mednarodni odmev o tamkajšnjih vinih, oljčnih oljih in kulinariki. Po ocenjevanju sledijo skrbno načrtovane študijske ture. Projektu so namenili vsestransko podporo, istrski partnerji pa bodo zanj namenili krepko prek pol milijona evrov. Med peščico slovenskih ocenjevalcev bo tudi naš sodelavec Toni Gomišček.


Najbolj brano