Primovero (Capris)

V Vinakopru so se odločili, da bodo letošnje leto izpostavili roséje. Pripravili so tri nove polnitve. Za marketinško rabo so se odeli v rožnato barvo. Akcija je naletela na izvrsten odmev: rosé iz osnovne linije Koper, zvrst refoška in merlota, v steklenici z igrivo “obleko” s številnimi pisanimi cvetovi, je že pošel. Peneče vino Capris Ice Rosé Marine z veliko večino refoška ima domiselno embalažo, del kartonaste škatle je namreč nepremočljiva posoda za led! Seveda, penina mora biti dobro ohlajena. Tudi v liniji mirnih vin Capris, ki jo umeščajo v segment za gostinstvo, so predstavili rosé. V tej družini vin, ki ima korenine v devetdesetih letih, ko so predstavili polnitvi bele in rdeče zvrsti z etiketo s ptički, je vse več članov. Za rosé Primovero so uporabili vino iz treh sort z Vinakoprovih zgodovinskih leg Kortina, Baredi in Sečovlje. Največ, več kot polovica, je refoška. Vinificiran je bil na dva načina: manjši del je po nežnem stisku pol leta zorel v francoskih sodčkih, večina, tako kot merlot in cabernet franc, ki ju je v vinu po petina, pa v jeklenih sodih. V kozarcu je vino kristalno, nežne rožnate barve, po barvi spominja na provansalske roséje. Cvetica je prijetna, izpostavljeno sadna, po jagodah in češnjah, tudi po granatnem jabolku in grenivki. V ustih je vino suho, sadno in sočno. Zaznavna je mineralnost, ki utrdi hrustljavost, odhod je saden in svež. Vino je okusno in zelo pitno, docela harmonično, tako rekoč brezšivno. Pripravljeno je bilo z razmislekom in z veliko občutka. Ko je usihalo zanimanje za rdeča vina, so v Istri z roséji refošku dali nova oblačila, a zelo redko tako elegantna kot so tokratna v Vinakoprovemu Primoveru, ki izkazuje karakter, vendar brez napetih mišic, česar od roséjev niti ne pričakujemo. Zares referenčen rosé za k belemu mesu, sočnim rižotam in morskim jedem. Seveda ga ponudimo ohlajenega!


Najbolj brano