Zahvala nepogrešljivim

Po podelitvi državnih priznanj nepogrešljivim v okviru Civilne zaščite, se je 18 možem, enemu žal posthumno, zahvalila CZ Severne Primorske. Zahvale njim in vsem, ki nesebično pomagajo v nesrečah, sta izrekla župan občine Cerkno Gašper Uršič in republiški poveljnik CZ Srečko Šestan.

Ob dveh osrednjih so ob dnevu CZ podelili še 11 bronastih, dva 
srebrna in štiri zlate znake CZ nepogrešljivim na Severnem 
primorskem.  Foto: Saša Dragoš
Ob dveh osrednjih so ob dnevu CZ podelili še 11 bronastih, dva srebrna in štiri zlate znake CZ nepogrešljivim na Severnem primorskem.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Za dobrodošlico velikanom prostovoljstva, ki za pomoč in zaščito ljudi delujejo v številnih organizacijah - od najmnožičnejših gasilcev, preko gorskih in jamarskih reševalcev, policistov ... do Rdečega križa, so v Cerknem poskrbeli domači učenci glasbene šole. Župan Cerknega Gašper Uršič se je vsem zahvalil, Republiški poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je zahvalo poglobil rekoč: “Hvaležen sem vam in vašim, našim družinam. Brez njih našega prostovoljskega poslanstva ne bi zmogli.” Za nepogrešljivo dejavnost so ob nedavnem dnevu Civilne zaščite nagradili 18 njenih pripadnikov.

Globok poklon nepogrešljivim možem

“Danes želim izraziti globoko spoštovanje in hvaležnost za vse, kar delate. Zahvaljujem se vam za predanost, za pogum in nesebičnost. Zahvaljujem se vam, ker ste vedno pripravljeni pomagali,” je v uvodnem nagovoru poudaril vedno vrhunski Srečko Šestan.

V današnji turbulentni, v napačnih poklicih stavkajoči družbi, si je zaželel, da bi se povečalo zavedanje, da nesreče so in bodo v prihodnje še bolj naš sopotnik, prostovoljci pa še bolj potrebni. “Tako posamezniki kot družba jemljemo vašo pomoč kot samoumevno. Velikokrat ne pomislimo na to, koliko znanja in vašega truda je potrebnega, da ob nesrečah rešite življenja in zavarujete premoženje,” je zbranim Šestan položil na srca, naj se zavedajo, da so nepogrešljivi.

Enajstim med zbranimi so podelili bronaste znake CZ. Posthumno ga je za v delovni nesreči umrlega Primoža Bevka iz PGD Most na Soči prevzela žena Andreja.

Priznanja so vročili še: Darku Logarju (PGD Col), Matevžu Brataševcu (namestnik poveljnika CZ Ajdovščina), Ivanu Grahlju (državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi), Andražu Mašeri (namestnik poveljnika CZ Kobarid), Urošu Magajni (policist in PGD Plužnje), Edvardu Oblaku (Rdeči križ Nova Gorica), Egonu Milost (državna enota za hitre reševalne intervencije, Iztoku Rutarju (reševalcu in alpinistu GRS Tolmin), Davorju Gašperčiču (poveljnik PGD Bovec in štab CZ) in Igorju Biščaninu (namestnik poveljnika CZ Tolmin).

Še sedem višjih priznanj

Dva srebrna znaka sta šla v roke Mihe Venclja, poveljnika CZ Tolmin in Andreja Rogelje, poveljnika regijske enote za prečrpavanje vode. Njegova enota - Gasilska enota Nova Gorica - je dobila zlati znak CZ. Preostale tri zlate znake so prejeli: poveljnik CZ občine Brda Andrej Colja, gorski reševalec in vodnik lavinskega psa Andrej Skrt (GRS Tolmin) in jamarski reševalec Robert Rehar iz jamarske reševalne službe.

Del nagrajencev je priznanja prejel na osrednji slovesnosti CZ na Brdu. Vsi so se pridružili slavljencem v Cerknem. Edini dobitnik plakete iz regije je poveljnik CZ v občini Bovec - Edi Melinc. Za svojega v regiji štejejo tudi Bojana Kopača, ki izhaja iz Ledin nad Idrijo, a že desetletja vso svojo energijo in znanje posveča varstvu pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na državni ravni. Dobil je najvišje priznanje - kipec CZ.


Najbolj brano